Ontstaan bloemenhandel Nederland
- Algemeen
- geschiedenis
- bloemenhandel
- Nederland
Nederland bloemenland
Export van prachtige bloemen; daar staan wij in Nederland om bekend. Hollandse bloemen zijn een begrip in het buitenland. De bloemenhandel is dus niet voor niets één van de belangrijkste sectoren in de Nederlandse economie. Maar hoe is dit eigenlijk allemaal ontstaan?
'Tulpenmanie'
Al in de 16e eeuw had Nederland een echte bloemencultuur. Opvallend genoeg kwam de tulp, waar Nederland nu zo bekend om is, niet in Nederland voor. Via via kwamen enkele tulpenbollen in de handen van Carolus Clusius van de universiteit van Leiden. Hij begon met kweken en het uitvoeren van experimenten op de tulpen. Na jaren en jaren was de bloem wijdverspreid in Nederland en werd de bloem steeds meer gekweekt om de vraag enorm steeg. Op een gegeven moment was de vraag zo hoog dat een tulpenbol evenveel kostte als een grachtenpand in Amsterdam.
Dit werd ook wel de tulpenmanie genoemd. De tulpenmanie wordt nu vaak gebruikt als schoolvoorbeeld over het ontstaan van een economische zeepbel. Na een tijd herstelde de tulpenmarkt echter weer en nam de kwaliteit van de bloem enorm toe. Er was veel belangstelling uit omliggende landen om de bloem te importeren. Echter werd de tulp pas in de 18e eeuw ook betaalbaar voor ‘gewone’ mensen.
Toen in de 20ste eeuw vliegtuigen gebruikt konden worden voor explodeerde de handel in tulpen pas echt. Er werd enorm veel geëxporteerd naar de VS en Rusland en alle landen daar tussenin. De internationale handel in bloemen was nu echt geboren. Het grootste deel van de Nederlandse bloemen worden geteeld in Noord- en Zuid-Holland met het Westland als centrum.
Belang Nederlandse bloemen vandaag de dag
Tot op de dag van vandaag is de handel in bloemen en bloembollen erg belangrijk voor Nederland. De Nederlandse bloemenveiling is met uitstek de grootste ter wereld. Jaarlijks wordt rond de 5 miljard euro aan bloemen naar het buitenland geëxporteerd via deze veiling. De laatste jaar is de directe handel tussen kweker en opkoper echter ook toegenomen. Er worden dus ook veel deals buiten de veilig om gesloten. De bloemenhandel zorgt daarnaast voor veel werkgelegenheid in Nederland.
Nederland heeft een echte bloemencultuur. Er wordt niet alleen heel veel naar het buitenland geëxporteerd maar een groot deel van de bloemen blijft gewoon in Nederland. Nederlanders geven elkaar namelijk een mooi boeket voor de meest uiteenlopende gelegenheid. Rond dagen als Valentijnsdag en moederdag zijn de bloemen vaak niet aan te slepen. Eigenlijk kan iedereen in Nederland een mooi bosje bloemen wel waarderen.
En ook de buitenlandse toerist weet Nederland te vinden. Zo is de Keukenhof nog steeds een van de populairste Nederlandse bestemmingen.
Ben jij bloemist? Ervaar dan eenvoudig het gemak van onze service. Met een gerust hart verzekerd van vers.
Meld je HIER aan
Bron: bloemenbezorgtest