Bloementips
- Algemeen
- Tips
- Bloemen
Bloementips
Vraag het de bloemist
Als je niet echt verstand hebt van bloemen, is dit één van de belangrijkste tips: vraag het de bloemist. Een koopje dat binnen twee dagen verwelkt door snotterige stengels, is uiteindelijk een ontzettend teleurstellende duurkoop. Vraag bij twijfel de bloemist hoe oud de bloemen zijn en check de stelen.
Snijd de stelen schuin af
Deze tip is natuurlijk hartstikke bekend, maar toch wilde ik hem jullie niet onthouden. Er zijn toch nog veel mensen die hun bloemen niet afsnijden, of ze op een verkeerde manier afsnijden, of ze schuin afknippen met een schaar of snoeischaar.
Het beste snijd je je bloemen af in een hoek van 45 graden, ongeveer 3 cm vanaf de onderkant. Gebruik een schoon en scherp mes (of nog beter, een speciale bloemensnijder). Hoe scherper, hoe beter. En skip de schaar en snoeischaar, want hiermee plet je de stengel waardoor je bloemen niet genoeg water kunnen opnemen. Door bloemen schuin af te snijden met een mes kunnen ze het water extra goed opnemen, zodat ze langer mooi blijven staan.
Ook een goede tip is om de bloemen opnieuw af te snijden, laten we zeggen om de 3 dagen, zodat ze tussentijds weer even een verse ‘cut’ krijgen en het water goed kunnen blijven opnemen. Dit verlengt de levensduur van je bloemen met een dagje of 2-3.
Verwijder de bladeren die niet boven de vaas uitkomen
Heel simpel, want bladeren die in het water hangen gaan sneller schimmelen en trekken ook sneller bacteriën aan, die het water vervuilen. Verwijder dus alle bladeren die niet boven de vaas uitkomen!
Wees creatief met vazen
Geen leuke vazen in je huis? Of alleen hele grote, en je hebt juist een kleintje nodig? Wees creatief met vazen, want in principe kun je van alles een vaas maken! Nou ja, niet alles, maar wat dacht je van een waxinelichthouder, een oude glazen groente- of jampot, weckpotten, een voorraadpot, een leuke mok of beker, een theekopje, of een oud groenteblikje? Als er water in kan (en het niet lekt) is het een vaas!
Zet je bloemen op de juiste plaats
Zet ze dus niet in direct zonlicht, niet op de tocht en ook niet ergens waar ze te veel warmte krijgen, zoals op of naast de verwarming (zeker niet in de winter!) of in de buurt van een open haard. Ik zet ze eigenlijk ook nooit in de vensterbank. Trust me, your flowers will thank you!
Weinig bloemen, groots effect
Als je voor een vaas kiest met een smalle opening, heb je minder bloemen nodig. Het effect kan echter groter zijn dan een goed gevulde vaas. Soms is Less more.
Recycle je bloemen
Als je bos bloemen langzaam begint te verwelken, haal de goede bloemen er dan tussenuit en verdeel ze over (kleine) vaasjes om er toch nog langer van te kunnen genieten. Het is én een ander gezicht en je geniet langer. Of haal een paar nieuwe bloemen erbij. Win-win.
Bronnen:
- https://www.beautylab.nl/21-x-bloemen-tips-verzorging-styling-diys/