5 Tips voor het fotograferen van bloemen

  • Algemeen
  • Fotografie
  • tips
  • bloemen
December 2017
5 Tips voor het fotograferen van bloemen

1. Gebruik een macro objectief


Ideaal voor mooie foto's van bloemen is het gebruik van een macro-objectief. Een 'echt' macro-objectief projecteert wat je fotografeert 1:1 op je sensor. Zo kun je dus iets kleins enorm groot in beeld brengen. Ideaal om details van een bloem mee vast te leggen. Met een macro-objectief kun je zo bijzondere detailfoto's maken.

Wanneer je een macro-objectief gebruikt moet je goed op de scherptediepte letten. Wanneer je erg dicht op je onderwerp zit kan de scherptediepte vaak zo klein zijn dat slechts een paar millimeter scherp is. Het is daarom niet vreemd om in deze gevallen op bijvoorbeeld f/11 te fotograferen.

Heb je geen macro-objectief? Een teleobjectief met een macrostand is vaak een prima alternatief. Ook een compact- of bridgecamera kan een praktisch alternatief zijn. Vaak hebben deze camera's een uitstekende macrostand.

2. Werk vanaf een statief


Wanneer je uit de hand fotografeert kun je snel te maken krijgen met een te lage sluitertijd. Helaas kom je hier vaak thuis pas achter, omdat de foto achter op het schermpje van je camera wel scherp oogt. Thuis blijkt dan op je grote monitor dat er toch veel te veel beweging in zat.

Het is dus erg verstandig om een statief te gebruiken wanneer je bloemen gaat fotograferen. Met een goed statief kun je ook laag bij de grond werken (vaak handig bij bloemen), maar kan jouw statief dat niet dan zijn er alternatieven zoals een rijstzak of een mini-statief.

Ook als je vanaf statief werkt moet je natuurlijk nog steeds rekening houden met beweging door bijvoorbeeld wind. Houd eventueel de bloem die je fotografeert (buiten beeld) vast met je hand om zo minder last te hebben van de wind.

3. Werk met een kleine scherptediepte


Bloemen zijn vaak te vinden in een rommelige omgeving; er zijn veel kleine details die ook om aandacht vragen; takjes, steentjes, aarde en natuurlijk andere bloemen. Om toch rust te krijgen in je foto en aandacht te vestigen daar waar jij die wilt hebben kun je gebruik maken van een kleine scherptediepte.

Met een kleine scherptediepte kun je er voor zorgen dat alleen jouw hoofdonderwerp scherp in beeld is. De rest van de omgeving wordt dan onscherp weergeven en trekt veel minder de aandacht.

Fotografeer je met een macro-objectief, dicht op je onderwerp, dan moet je vaak juist het diafragma dichtdraaien (grotere scherptediepte), om toch voldoende scherpte in je foto te krijgen. Werk je vanaf wat meer afstand dan is fotograferen op f/2.8 (of iets in die richting) juist weer wel heel mooi.

4. Speel met je standpunt


Natuurlijk kun je een bloem recht van boven fotograferen. Deze positie is waarschijnlijk erg herkenbaar, want zo zie je bloemen in het dagelijks leven vaak. Het is echter leuk om juist een ander standpunt te nemen.

Op gelijke hoogte met de bloem bijvoorbeeld, door laag bij de grond te fotograferen. Nog interessanter wordt het wanneer je een bloem van onderen fotografeert. Een standpunt vanuit waar je normaal een bloem niet ziet..

5. Gebruik je creativiteit


Je kunt je foto's nog beter maken door een beetje creatief te zijn. Gebruik bijvoorbeeld een plantenspuit om frisse druppeltjes aan te brengen op de bloemen die je aan het fotograferen bent. Eventueel te combineren met wat tegenlicht om de druppels ook echt te laten sprankelen.

Ook kun je bijvoorbeeld wat vaseline op een filter smeren en hier doorheen fotograferen. Laat slechts een deel van het filter helder en zorg dat het hoofdonderwerp van je bloem zo goed in beeld komt. Het gebruik van de vaseline geeft een zacht dromerige effect aan je foto.

 

 

 

Bron: https://www.photofacts.nl/fotografie/rubriek/tips_en_truuks/6-tips-voor-het-fotograferen-van-bloemen.asp